Suikerziekte

Suikerziekte of Diabetes Mellitus type 2 is een aandoening waarbij de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog is. De hoge hoeveelheid suiker kan ontstaan doordat er relatief te weinig insuline wordt aangemaakt en/of doordat de insuline niet meer goed werkt. Insuline zorgt ervoor dat het bloedsuiker kan worden opgenomen door de cellen in het lichaam. Doordat er te weinig insuline in het bloed is om de hoge hoeveelheid suiker op te nemen uit het bloed, ontstaat er een te hoog bloedsuikergehalte, oftewel suikerziekte.

Diabetes type 2 ontstaat meestal door overgewicht, te veel of te vet eten en te weinig beweging in combinatie met erfelijke aanleg. Mensen die de erfelijke aanleg niet hebben, zullen dan ook minder snel diabetes type 2 krijgen, ondanks dat ze misschien niet gezond leven. Andersom werkt het echter ook. Mensen die gezond leven en voldoende bewegen, maar wel de erfelijke aanleg hebben, zullen minder snel diabetes type 2 ontwikkelen.

Symptomen van een te hoog bloedsuikergehalte zijn; dorst, veel plassen, vermoeidheid, wazig zien en infecties (vaak van de blaas of urinewegen). De klachten beginnen vaak sluipend, waardoor ze vaak pas laat worden opgemerkt. Als er langdurig te veel suiker in het bloed aanwezig is, dan is er een hogere kans op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk. Daarnaast kan er schade ontstaan aan de ogen, nieren en/of voeten.

Bij diabetes type 2 wordt het aangeraden om voldoende te bewegen en een gezonde leefstijl aan te houden. Dit kan zorgen voor het verbeteren van de bloedsuikerwaarden, gewichtsreductie, verbetering van de insulinegevoeligheid en het verlagen van de bloeddruk. Daarnaast verlaagt bewegen en een gezonde leefstijl het risico op andere aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten. Binnen Formupgrade kun je voor leefstijlverbetering terecht bij onze leefstijlcoaches. Daarnaast kan de fysiotherapeut je helpen als je niet weet hoe je moet beginnen met bewegen/sporten of als je andere lichamelijke klachten hebt die het bewegen/sporten beperken.

Therapeuten