Heupartrose

Veel mensen krijgen er op latere leeftijd last van heup artrose. Artrose is zelfs de meest voorkomende aandoening van het menselijke houding- en bewegingsapparaat. Ieder jaar komen er zo’n 35.000 mensen met heupartrose bij. Maar wat is artrose eigenlijk, en hoe kan fysiotherapie je hierbij helpen?

Vaak wordt artrose omschreven als slijtage van het gewricht. Dit is alleen niet helemaal waar. Artrose is een reumatische aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in een gewricht achteruit gaat. Het kraakbeen is een beschermende laag die over de botuiteinden zit die samenkomen in een gewricht. Bij artrose wordt dit laagje dunner, zachter en brokkelig. Hierdoor kunnen veranderingen ontstaan aan het bot onder dit kraakbeen. Zo kunnen er voelbare oneffenheden komen op de randen van het gewricht en kan het gewricht wat gaan ontsteken. Hoewel er veel onderzoek wordt gedaan naar artrose is er tot op heden geen oorzaak gevonden.

Dat de kans op artrose toeneemt bij een hogere leeftijd heeft bijgedragen aan het idee dat artrose door slijtage komt. Het komt echter ook voor bij jongere mensen en ook in gewrichten die minder belast worden zoals de nekwervels en vingers. Naast leeftijd zijn ook overgewicht, blessures, overbelasting en inactiviteit factoren die bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van artrose. Daarnaast maken vrouwen hier meer kans op.

Pijn is het meest voorkomende symptoom van artrose. Vaak is deze pijn het ergst bij het starten met bewegen, zoals het uit bed komen of opstaan na lang zitten. Daarnaast is er op die momenten vaak ook sprake van stijfheid in het gewricht. Deze stijfheid verdwijnt vaak na een paar minuten als je in beweging bent gekomen. Een ander vaak voorkomende klacht is dat het gewricht geluid maakt bij het bewegen. Dit wordt veroorzaakt door de oneffenheden op de gewrichtsranden.

Hoewel artrose een erg vervelende aandoening is, zijn er gelukkig mogelijkheden om de klachten te verminderen. De fysiotherapeut kan je hierbij goed helpen. Gezien het hoge slagingspercentage zal de huisarts of orthopeed in veel gevallen adviseren om met fysiotherapie te starten. Afhankelijk van jouw situatie kunnen bewegingsadvies en oefeningen gericht op het versterken van de spieren rondom het heupgewricht de klachten verminderen of soms helemaal doen verdwijnen. Naast de behandelingen uit je aanvullende verzekering is het bij heupartrose het geval dat je recht hebt op 12 behandelingen vanuit de basisverzekering.

Therapeuten