Luxatie

Als de schouder uit de kom schiet dan wordt er gesproken van een (schouder)luxatie. De schouderkop kan bijvoorbeeld bij een val of een plotselinge krachtige beweging uit de kom gaan. Ook bepaalde sporten geven meer kans op een schouderluxatie. Denk hierbij aan rugby, voetbal, skiën, volleybal, hockey en basketbal. Als de schouder uit de kom schiet, dan gaat deze vaak naar voren. De schouderkop kan ook naar achter schieten, maar dit komt minder vaak voor. Soms heeft een schouderluxatie ook te maken met overmatige elasticiteit van de omliggende weefsels (hyperlaxiteit) of met een te geringe sterkte van de gewrichtsbanden en/of pezen.

 

Een schouderluxatie geeft vaak een felle pijn. Als de arm naar voren is geluxeerd zal er aan de voorkant een verdikking zijn, dit is dan de kop van de bovenarm die uit het gewricht is geschoten. Naast de pijn zal er vaak snel een zwelling zijn en kan er een verdoofd gevoel in de schouder, krachtsverlies en/of verkleuring komen. In de meeste gevallen wordt de schouderkop in het ziekenhuis weer terug in de kom geplaatst en wordt er een mitella meegegeven om de beweeglijkheid van de schouder te beperken. 

Het normale genezingsproces duurt vaak één tot drie maanden. Na drie maanden kan je vaak je schouder weer normaal gebruiken. Onze fysiotherapeut kan je begeleiden bij het herstel van een schouderluxatie. In het begin zal de nadruk liggen op mobiliserende oefeningen en na een aantal weken kan er begonnen worden met spierversterkende oefeningen, zodat de kans op herhaling verkleind wordt. 

 

Therapeuten