We slapen allemaal, maar de een slaapt beter dan de ander. De een slaapt de hele nacht door, de ander kan maar moeilijk in slaap komen of wordt vaak wakker ’s nachts. In Nederland heeft ongeveer 1 op de 4 volwassenen symptomen van slapeloosheid. Symptomen hiervan zijn moeite met in slaap komen, moeite met doorslapen of eerder dan gewenst wakker worden.
Voor het slapen is de biologische klok erg belangrijk. Dit is een herhalend biologisch ritme die een belangrijke rol speelt in het reguleren van het slapen en waken. Daarom wordt er ook wel over het slaap-waakritme gesproken. Het slaap-waakritme wordt beïnvloed door factoren als stress, alertheid en lichaamstemperatuur. Bij een disbalans hierbij kan het slaap-waakritme verstoord raken, hierdoor kun je niet alleen problemen krijgen met slapen, maar kunnen er ook andere lichamelijke of psychische problemen ontstaan.
Hieronder 7 tips voor een goed slaap-waakritme:
- Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan.
- Zorg voor voldoende licht overdag en bouw dit in de avond af door de lampen te dimmen.
- Zorg voor voldoende rustmomenten overdag, neem minstens 3 keer per dag een pauze van 5 tot 15 minuten waarin u echt kan ontspannen.
- Probeer ongeveer 1 tot 2 uur voor het slapen gaan geestelijke en lichamelijke inspanning te vermijden.
- Drink ’s avonds liever geen alcohol. Alcohol zorgt er vaak voor dat u goed inslaapt, maar kan ervoor zorgen dat u niet doorslaapt. Ook de diepte van de slaap is daardoor minder.
- Vermijd roken en cafeïne houdende dranken in de avond en eet geen zware maaltijd vlak voor het slapen gaan.
- Draai de wekker om zodat u er niet op kan kijken. Het kijken op de wekker geeft vaak onrust en kan negatieve gedachten veroorzaken.
Onze fysiotherapeute / oefentherapeute Nienke behandeld mensen met slapeloosheid. Wil je meer weten? Maak dan nu een afspraak