Hoe bouw je conditie op?

Ben je van plan om je conditie op te bouwen door bijvoorbeeld te gaan fietsen, zwemmen, hardlopen, roeien of skeeleren? Dan zijn er een aantal dingen die goed zijn om rekening mee te houden voordat je van start gaat. Hieronder lees je wat conditie nou eigenlijk is en wat de aandachtspunten bij het opbouwen van conditie zijn. Lees gauw verder zodat je straks goed voorbereid aan de slag kunt gaan!

Uithoudingsvermogen
Een ander woord voor conditie is uithoudingsvermogen. Hoe goed je uithoudingsvermogen is, wordt bepaald door een aantal dingen. Het eerste wat van invloed is op hoe goed je conditie is, zijn je longen. De longen zorgen ervoor dat de ingeademde zuurstof wordt opgenomen in het bloed. Vervolgens heeft het hart heeft een belangrijke rol bij het vervoeren van de opgenomen zuurstof. Het hart zorgt er namelijk voor dat het zuurstofrijke bloed naar de spieren wordt gepompt die de zuurstof nodig hebben. Ook de spieren zelf spelen een belangrijke rol. De haarvaatjes in de spieren nemen de zuurstof op uit het bloed, zodat de spier niet verzuurt en je de inspanning kan blijven voortzetten. Zoals je leest, wordt je uithoudingsvermogen met name bepaalt door hoe goed je longen, hart en spieren getraind zijn. Hoe beter deze getraind zijn, hoe efficiënter ze zuurstof op kunnen nemen, waardoor jij je inspanning langer vol kan houden.

Trainingsfrequentie
Om je longen, hart en spieren beter te trainen is het van belang dat ze de juiste trainingsprikkel krijgen. Dit is belangrijk, omdat een te grote prikkel kan leiden tot een overbelasting. Daarnaast wil je ook niet dat je trainingsprikkel te klein is, omdat je dan je lichaam niet genoeg uitdaagt om beter te worden. Het liefst zou je als beginnende sporter twee tot drie keer per week een conditietraining van 20-30 minuten willen doen. Zorg er hierbij wel voor dat je de trainingen goed verdeelt over de week, zodat je ook voldoende rustdagen hebt. Op die manier worden je longen, hart en spieren voldoende geprikkeld om sterker te worden, en krijgt je lichaam voldoende rust tussen de trainingen om te herstellen.

Trainingstype
Om ervoor te zorgen dat je de juiste trainingsprikkel toedient kun je ook variëren in trainingstype. Enkele voorbeelden van trainingstypes die je kunt doen zijn:

  • Extensieve duurloop
    Een rustige duurloop, waarbij je nog zonder moeite kan praten
  • Intensieve duurloop
    Een intensieve duurloop, waarbij je niet meer zo makkelijk kan praten
  • Intervaltraining
    Een training waarbij je intensieve intervallen afwisselt met rustigere intervallen

Tijdens een duurloop train je met name je vermogen, terwijl je met intervaltraining meer focust op de intensiteit. Beide trainingsvormen geven een goede prikkel aan je longen, hart en spieren, waardoor deze sterker worden en je conditie zal verbeteren. Het liefst wil je variëren in type training, zodat je lichaam op meerdere manieren geprikkeld wordt om beter te worden.

Conclusie
Om je conditie op te bouwen is het van belang om twee tot drie keer per week een conditietraining van minimaal 20 minuten te doen. Let er hierbij op dat je de trainingen goed verdeelt over de week, zodat je lichaam voldoende rust krijgt om te herstellen. Verder is het advies om zoveel mogelijk te variëren in trainingstype, zodat je lichaam op verschillende manieren geprikkeld wordt.

Vorig bericht
Hoe begin je met hardlopen?
Volgend bericht
Fasciatherapie