In 2019 waren er bijna 1,5 miljoen Nederlandse inwoners met één of meerdere vormen van artrose. De meest voorkomende vorm van artrose is in de knie. Dit gaat om bijna de helft van de gevallen. Artrose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het komt ongeveer bij 60 op de 1000 mannen voor en bij 110 op de 1000 vrouwen. De mate waarin artrose voor komt stijgt behoorlijk naarmate de leeftijd stijgt. Door vergrijzing en het toenemende probleem van overgewicht komt artrose steeds vaker voor.
In de volksmond wordt het vaak een slijtage genoemd, maar is artrose eigenlijk hetzelfde als slijtage?
Nee!
Zowel slijtage als artrose hebben iets te maken met kraakbeen in een gewricht. Kraakbeen is een soort beschermingslaag op je botten. Deze beschermingslaag zit op het deel van de botten die op elkaar bewegen. Kraakbeen is glad, werkt als demping en zorgt er voor dat een gewricht soepel beweegt.
Slijtage, het woord zegt het al. Hierbij slijt het gewricht. Door langdurig hoge belasting kan het gewrichtskraakbeen slijten. Hierbij wordt de laag kraakbeen dunner, wat na verloop van tijd kan zorgen voor pijnklachten en een minder soepele beweging in het gewricht. Er is weinig doorbloeding in kraakbeen en dus heeft het een lage mate van herstel.
Artrose werkt net even iets anders. Dit is een aandoening aan het gehele gewricht waarbij verandering optreedt van de structuur van het gewrichtskapsel, het kraakbeen en de botten. Tijdens het proces van artrose veranderd de samenstelling van het kraakbeen en verliest het kraakbeen hierdoor zijn integriteit. Door deze verandering komen er cellen vrij die zorgen voor een natuurlijke ontstekingsreactie in het gewricht, wat kan zorgen voor vocht in het gewricht. De druk op de botten wordt groter en dit kan er voor zorgen dat deze vergroeien. Het gehele gewricht is hierbij ontregeld.
Het verschil is dus dat slijtage een natuurlijk verouderingsproces is waarbij de structuur van het kraakbeen gelijk blijft en artrose een aandoening aan het gewricht waarbij de kwaliteit van het kraakbeen verminderd en het kapsel en de botten ook aangedaan kunnen zijn.
Er is momenteel nog geen behandeling om slijtage of artrose tegen te gaan. Wel kan het erg nuttig zijn om er samen met de fysiotherapeut naar te kijken. Vaak kan advies , het trainen van de stabiliteit van het gewricht en afvallen (bij overgewicht, combinatie met GLI mogelijk) een positieve invloed op de pijnklachten en de mate van belemmering tijdens activiteiten hebben.
Voor de behandeling van knie- of heupartrose is het mogelijk om 12 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed te krijgen. Let op: hierbij geldt wel dat het onder het eigen risico valt.
Onze fysiotherapeuten kunnen samen met u kijken naar de mogelijkheden voor behandeling bij artrose en bij slijtage van de gewrichten. Neem gerust contact met ons op.
Referenties ter ondersteuning:
Hunter, D. J., & Bierma-Zeinstra, S. (2019). Osteoarthritis. The Lancet, 393(10182), 1745-1759.
https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/artrose/cijfers-context/huidige-situatie