Lekker warm hè? Hitte en zweet gaan hand in hand. Maar waarom zweet de één meer dan de ander?
De hoeveelheid zweet die je produceert, is onder andere afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Een kind zweet bijvoorbeeld minder dan een volwassene en vrouwen zweten minder dan mannen. Verder lijkt het erop dat blanken en negroïde mensen meer zweten dan Aziaten, mensen uit een warm klimaat meer dan mensen uit een koelere regio en getrainde atleten meer dan bankhangers.
► Zweetklieren
Zweten is een manier om warmte van je lichaam af te voeren. De hitte die – bijvoorbeeld door inspanning – in het lichaam ontstaat, wordt via het bloed naar de huid afgevoerd en verlaat je lichaam daar. Als je niet snel genoeg afkoelt, activeert je lichaam de zweetklieren. Door de verdamping van water wordt nog meer warmte onttrokken aan de huid. Je koelt verder af. Van die zweetklieren heb je er gemiddeld 2 tot 4 miljoen. Toch zegt het aantal zweetklieren niet per se iets over de hoeveelheid die je zweet. Lang niet alle zweetklieren zijn (even) actief. Zo hebben mannen minder zweetklieren dan vrouwen, maar zijn de mannelijke klieren wel actiever.
► Verschillen
De hoeveelheid warmte die je produceert is wel een belangrijke oorzaak voor het verschil in zweten. Kinderen hebben bijvoorbeeld minder ontwikkelde spieren en bij hen komt dus minder warmte vrij. Vooral kleine, magere kinderen zullen het sneller koud hebben. Vrouwen hebben naar verhouding vaak meer vet en minder spiermassa. Daarbij zorgen rondingen voor meer verdampingsoppervlak. De temperatuur waarbij de zweetklieren actief worden, verschilt daarnaast per persoon. Vrouwen bijvoorbeeld zweten over het algemeen pas bij een hogere lichaamstemperatuur dan mannen. De menstruatiecyclus speelt hierbij ook een rol: tussen de menstruatie en de eisprong krijgen vrouwen het sneller warm. Kinderen en ouderen beginnen vaak ook pas bij een hogere lichaamstemperatuur zweet te produceren.